Dry needling

Dry needling is nieuw binnen de fysiotherapie. Omdat de resultaten in de praktijk zo goed zijn wordt deze techniek steeds meer toegepast. Bij dry needling wordt een droge naald, dit betekent zonder vloeistof, in een spierverharding, myofasciale triggerpoint (mtp) geprikt.

Een mtp kan ontstaan door verschillende oorzaken, dit kan bijvoorbeeld overbelasting zijn tijdens sport maar ook langdurig in dezelfde houding zitten tijdens werk. Met dry needling wordt tijdens de behandeling een snelle aanspanning (twitch) opgewekt. Wanneer dit gebeurt zal daarna een ontspanning van de spier volgen. De uren daarna kan u een licht beurs gevoel ervaren in de spier. Het advies is om na dry needling in beweging te blijven en indien nodig te rekken. 

Is de techniek gevaarlijk?

Dry needling is in ervaren handen ongevaarlijk. De therapeuten zijn geschoold in het aanprikken van de spieren en weten exact welke richting ze wel en niet moeten prikken. Soms kan het zijn dat u een kleine blauwe plek krijgt. Soms voelen mensen zich niet zo lekker worden tijdens het prikken (duizeligheid, misselijkheid of transpireren),  maar deze verschijselen verdwijnen weer snel. De therapeut zal altijd goed uitvragen of er geen contra-indicaties zijn voor dry needling. 

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Voor dry needling worden dezelfde naalden gebruikt als bij acupunctuur. De gedachte achter het prikken is wel verschillend. Met acupunctuur worden er vaak meerdere naalden voor een langere tijd geprikt en worden deze geplaatst volgens bepaalde  energiebanen. Met dry needling prikken we met één naald en deze gaat er na de twitch er weer uit. Er wordt behandeld naar aanleiding van spierverhardingen en uitstralende pijn die gekoppeld is aan mtp's. 

Wordt dry needling vergoed?

Ja, wanneer u aanvullend verzekerd bent valt de behandeling dry needling onder de fysiotherapie.

| Ara fysiotherapie | Kromhoutstraat 62 | 1976 BM IJmuiden |
| 06 - 51502846 | info@arafysiotherapie.nl | KvK-nummer: 78169690 |
Copyright 2024